LÄNKBETE

”För att Google ska ranka din sida högt så måste din sida ha många relevanta inlänkar från andra sidor i din bransch”. / Så skriver en webbyrå i Göteborg och det kan sägas vara en kort sammanfattning om vad länkbete går ut på. Det handlar om att få relevanta inlänkar. Men vägen dit kan se olika ut. En väg är att jobba med länkbete.

Vad är länkbete?

När kvällstidningar sätter rubriker gör de detta för att få folk intresserade av att köpa tidningen. Det gäller inte minst på löpsedlarna. Det gäller alltså att skapa ett intresse som sedan leder till handling.

Detsamma gäller för länkbete. Det handlar om att skapa en bild, en video, en text eller annat innehåll på webbplatsen för att därigenom skapa ett intresse hos de som surfar på internet. Om personer läser och delar innehållet på socialmedia är det en stor fördel men det är inte det slutgiltiga målet. Målet är istället att få domänägare och bloggare att vilja länka till denna webbplats.

Ett länkbete är därmed ett innehåll som skapats primärt för att få länkar till sig.

Länkbete – Välj målgrupp

Som nämnts i inledningen är länkar från ”andra sidor i din bransch” de bästa länkarna man kan få. Driver man en modebutik kan länkbetet därmed riktas mot modebloggare och modeintresserade som driver webbplatser. Därmed kan det vara genomtänkt att först se vad dessa brukar länka till och vilket material de interagerar med.

Det är inte helt ovanligt att ett länkbete till och med genomförs mot en enda person. Det kan ske eftersom en länk från den personen är värd så mycket eller att man räknar med att den personen kommer att föra budskapet vidare via Twitter osv. I och med att den personen sprider budskapet anses det vara både relevant och acceptabelt inom den bransch man är verksam inom.

Är det lönsamt?

Det kan vara extremt lönsamt med länkbete. Det kan även vara bortkastad tid. Det beror helt på utfallet. Men framförallt kan man via denna väg få länkar av personer som man annars omöjligt skulle kunna få en länk från.

Se länkbete som en del av ditt SEO-arbete. Men förlita dig inte på det som den enda vägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *